Ga je binnenkort voor het eerst op jezelf wonen? Gefeliciteerd! Naast dat dit hartstikke leuk is zijn er ook veel dingen die op je afkomen. Zo zijn er veel vaste lasten waar je mee te maken krijgt. Om je hier inzicht in te geven hebben we een aantal van deze vaste lasten voor je op een rijtje gezet.
 

Kosten voor een koopwoning

Een groot deel van je vaste lasten ben je kwijt aan de kosten voor je woning. De precieze kosten hangen af van of je een koopwoning of huurwoning hebt. Vervolgens hangt het af van de prijs van je koopwoning of huurwoning. Als je een koopwoning hebt ben je kosten kwijt aan je hypotheek. Hier komen nog extra kosten bij als je je woning wilt verbouwen. Deze kosten kun je niet opnemen in je hypotheek. Ook ben je kosten kwijt aan 'kosten koper'. Dit zijn kosten zoals de kosten voor een notaris en makelaarskosten. Deze kosten betaal je ook naast je hypotheek. Houd daarnaast rekening met onverwachte en verwachte onderhoudskosten van je koopwoning. Woon je in een flat? Dan betaal je ook geld voor de Vereniging van Eigenaren. Hiervan worden kosten voor gezamenlijke ruimtes van betaald, zoals de lift en de hal.
 

Kosten voor een huurwoning

Als je een huurwoning hebt kun je in sommige gevallen huurtoeslag krijgen. Hier heb je alleen recht op als je inkomen en eigen vermogen niet te hoog is. Hierdoor gaan je nettokosten een stuk omlaag. Naast huurkosten ben je ook geld kwijt aan servicekosten. Wat hieronder valt verschilt per verhuurder. Soms moet je ook nog een apart abonnement afsluiten voor grotere reparaties, omdat die niet onder de servicekosten vallen. Je bent niet verplicht om dit af te nemen, maar als je dit niet doet zijn de kosten van deze reparaties voor jou. Dit wordt ook wel een onderhoudsabonnement genoemd.
 

Maandelijkse kosten

Er nog veel meer kosten waar je rekening mee moet houden. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de kosten voor gemeentelijke belastingen, zoals de afvalstoffenbelasting. Daarnaast ben je onder andere geld kwijt aan gas, elektriciteit, internet en boodschappen. Bij sommige huurwoningen is gas, elektriciteit en internet wel inbegrepen in de huurprijs. Als je een huurwoning hebt ben je ook vaak verplicht om een wa-verzekering en inboedelverzekering af te sluiten. Bij een koopwoning heb je daarnaast een opstalverzekering nodig. Hiermee ben je verzekerd tegen schade aan je huis door bijvoorbeeld brand. Heb je een huisdier? Vergeet dan niet een huisdierenverzekering af te sluiten.

 

Heb je een auto of ben je van plan om een auto aan te schaffen? Dan ben je ook geld kwijt aan een autoverzekering afsluiten. Een verzekering voor je auto afsluiten kan voordelig door verschillende verzekeringen te vergelijken.