Zes beproefde manieren om regels in je klas succesvol te handhaven

Het is een warme dag. Mentor Carien heeft net het zonnescherm in de laagste stand gedraaid als leerling Lotte binnenkomt. Lotte heeft zojuist in een baldadige bui de etui van haar klasgenoot uit het openstaande raam gegooid. Een agenda en rugzak volgde. van Lilian. “Wat bezielde je?”, vraagt Carien. Het meisje haalt verontwaardigd haar schouders op: “Ik was niet de enige! En bovendien…mijn geodriehoek is ook naar buiten geflikkerd.”

“Hoe zou jij het vinden als je docent zou zijn en je leerlingen gooien van alles het raam uit?”, reageert Carien. “Oh, ik zou het nooit zo doen als mevrouw Verwaal!”, roept het meisje uit. “Zij vindt alles goed. Of ze zegt er nauwelijks wat van.”

Bijzonder toch hoe tieners snakken naar regels om ze vervolgens hartgrondig proberen onderuit te halen. Wat is dat toch?

Doel van de puberteit is onder meer om je los te maken van volwassenen en je eigen persoonlijkheid te ontdekken. Alleen daarom al zijn regels noodzakelijk. Je hebt ze als tiener nodig om je ertegen af te kunnen zetten. In ons laatste boek Voor de leeuwen! Over leerlingen, hun heftige hersens en trefzeker lesgeven, dat we geschreven hebben samen met Mark Mieras en Jan Bart Dieperink, spreken we dan ook over de noodzaak van regels die niet omvallen als je ertegenaan leunt. Tieners hebben namelijk behoefte aan regels waar ze zich met hun volle gewicht tegenaan kunnen gooien. Dit is namelijk een perfecte manier om te ervaren wat voor een persoon jij bent en welke kracht er in je verborgen ligt. Argumenteren, tegen de docent ingaan, regels ontduiken, op het gevoel spelen…stuk voor stuk zijn dit prachtige manieren om te oefenen voor de grote-mensen-wereld. Regels zijn dus zo gek niet voor onze tienerleerlingen.

Voor ons blijven regels echter belangrijk om een les in goede banen te leiden en te zorgen dat leerlingen er iets van opsteken.

Regie houden en zorgen dat onze leerlingen zich aan de regels houden, is dus voor ons uitdaging nummer 1. Hoe pakken we dat aan? Hieronder vind je zes beproefde regels die de kans op handhaving aanzienlijk vergroten.

 

  1. Beperk het aantal regels. Verspil je kostbare energie niet aan regels die je toch niet kunt handhaven. Beter drie regels waar je streng toeziet op naleving, dan dertien regels die toch niet allemaal te controleren zijn. Of anders gezegd: beter een paar krachtige, dan veel slappe regels.

 

  1. Bedenk de regels samen met je leerlingen. Regels worden krachtiger als je ze samen met je leerlingen opstelt. Je kunt zelfs vragen hoe de regels te handhaven. Zo veranderen jouw regels in die van de groep. Mooier kun je het niet hebben.

 

  1. Wees consequent. Regels gelden altijd en overal. Er zijn geen uitzonderingen. Zodra die er zijn, wordt de regel niet langer serieus genomen. Consequent zijn is echter niet hetzelfde als star zijn.

 

  1. Op gelijke overtredingen volgen dezelfde reacties. Vergeet het idee van eerst twee waarschuwingen en daarna volgt er straf. Daarmee geef je leerlingen een vrijbrief voor twee overtredingen. Bij dertig leerlingen geeft dat zestig keer onrust. Wil je dat?

 

  1. Stem je reactie af op de overtreding. Een kleine overtreding verdient een kleine reactie. Ook als de leerling vaker de ‘fout’ ingaat of als meerdere leerlingen de regels aan hun laars lijken te lappen.

 

  1. Reageer onmiddellijk. Geef overtredingen geen kans om uit te groeien tot een forse overtreding of een aaneenschakeling van incidenten. Reageer met heldere woorden die niet voor meerdere uitleg vatbaar zijn en met duidelijke lichaamstaal.

 

Wil je meer weten over hoe je de regie kunt houden over je leerlingen?

Volg onze masterclass Voor de leeuwen! Of lees onze boeken Contact maken op school. Motiveren, leidinggeven en samenwerken in het voortgezet onderwijs en Voor de leeuwen! Over leerlingen, hun heftige hersens en trefzeker lesgeven. Je kunt ons natuurlijk ook inhuren voor in company trainingen. Voor meer info www.co-actief.nl of via 06-268 14 764.

Kop voor inschrijven

Gratis E-book

Het gratis e-book '24 Anti-stress toppers voor in de klas' ontvangen? Schrijf u in en ontvang het direct in uw mailbox .

Heeft u vragen, wilt u meer informatie of bent u benieuwd wat Co-Actief voor u kan betekenen? Neem contact op!