Onrustige klas? Zo houd jij de aandacht vast!

Iedere docent heeft er één: je meest onrustige klas . Die klas waarbij je weet dat het een pittig uurtje wordt. Waarbij het echt een uitdaging is om de aandacht vast te houden, of het nu is bij het uitleggen van nieuwe lesstof, of het nabespreken van huiswerk. Het is zelden helemaal stil. De collectieve concentratiespanne lijkt korter dan 5 minuten. Ga er maar aan staan. Hoe kom je dit uur zo goed mogelijk door met je leerlingen?

Stel je neemt twee wiskundelessen digitaal op. In de ene les geeft de docent zijn uitleg terwijl hij ondersteunende handgebaren maakt. In de andere les geeft hij dezelfde uitleg maar dan zonder deze handgebaren. Wat doet dat met de leerlingen die naar deze lessen kijken? Twee Amerikaanse universiteiten hebben deze proef op de som genomen. Wat bleek? De leerlingen die de les met handgebaren hadden gezien, scoorden aanzienlijk beter op de toetsen die vlak na het zien van de les en een dag later werd afgenomen. Iets simpels als het maken van handgebaren zorgt er al voor dat de lesstof beter blijft hangen.

 

Relatie tussen lichaamstaal en rust en aandacht in de klas

Andere onderzoeken laten zien dat als docenten gebaren maken, zij ook beter de aandacht vasthouden. En het gaat zelfs nog verder. Door je hele lichaam en ook je stem op de juiste manier in te zetten tijdens het lesgeven, verkrijg je meer rust, nemen de leerlingen de lesstof beter op en voelen zij zich meer tevreden. Daarmee vergroot je meteen ook je eigen lesplezier. Kan het nog mooier?

 

Je leerlingen leren en luisteren echter vooral beter als jouw gezichtsuitdrukking, jouw lichaamshouding en jouw stem helemaal ‘klopt’ met elkaar, als alles met elkaar overeenkomt en hetzelfde uitstraalt. Maar als dan ook nog je woorden passen bij dat plaatje dat je uitzendt, dan heb je ook krachtige tools in handen om je leerlingen te laten boeien, met je klas te kunnen stoeien en iedereen te laten groeien.

 

Maar hoe ziet die ideale lichaamstaal er dan uit? Het antwoord is heel simpel: het ziet eruit als jezelf! Maar dan hebben we het wel over de ideale versie van jezelf. De versie die je laat zien op de momenten dat je je opperbest voelt, dat je alles onder controle hebt en geniet… Jezelf spelen heeft namelijk zo zijn voordelen. Deze rol past je als gegoten, voelt ook niet als gemaakt, ziet er natuurlijk uit en…je gaat je vaak als vanzelf beter voelen als je een ontspannen, zelfverzekerde en enthousiaste versie van jezelf speelt.

 

Ja, we horen je denken, die heb je toch niet altijd en overal paraat?! Dat klopt. Maar je kunt wel leren om die wat vaker uit de kast te trekken. Je kunt leren om de sterke kanten van jouw lichaamstaal net iets uit te vergroten op momenten dat je ze goed kunt gebruiken. Bij een onrustige klas bijvoorbeeld. Hoe haal je je ontspannen en ideale jezelf naar boven op plekken of in situaties die niet ontspannen zijn? Dat heeft op de eerste plaats te maken met de rust in jezelf vinden. Soms is die rust goed verstopt. Hij komt gelukkig vaak weer tevoorschijn als je op een paar dingen let. Je ademhaling bijvoorbeeld.

Adem eens een aantal keer achter elkaar met je borst, dus een hoge ademhaling. Hou het vol tot je een lichamelijke reactie voelt. Stop op dat moment met de oefening. Wat voel je in je lijf gebeuren? Waarschijnlijk voel je iets als spanning of een gejaagdheid. Misschien begint je hart sneller te kloppen of voel je je ongemakkelijk. Leg je hand nu eens op je onderbuik. Adem naar je hand toe. Hou dit weer even vol. Wat verandert er nu? Voel je de ontspanning?

Spelen met je ademhaling is een manier om je rustiger en steviger te voelen.

 

Doen alsof je thuis bent

Er zijn nog meer manieren om de rust in jezelf te vinden. We zullen er nog eentje noemen: voel je thuis in het lokaal waar je les gaat geven. Een acteur snuift voorafgaand aan de voorstelling de lucht op van de theaterzaal, voelt de energie die er hangt en verkent de ruimte. Het is een goede manier om het tot jouw ruimte te maken, jouw ‘huis’ waar je straks je leerlingen ontvangt. Als je je thuisvoelt in je klaslokaal zul je makkelijker de rust kunnen vinden en vasthouden. Het is immers jouw territorium!

 

Enthousiast geworden? Wil je meer weten over hoe motiverende lichaamstaal eruit ziet of hoe je je leerlingen non-verbaal en verbaal kunt enthousiasmeren? Hoe je het beste uit je leerlingen kunt halen? Kom naar onze Masterclass Motiveren tot leren in Utrecht.

 

Kop voor inschrijven

Gratis E-book

Het gratis e-book '24 Anti-stress toppers voor in de klas' ontvangen? Schrijf u in en ontvang het direct in uw mailbox .

Heeft u vragen, wilt u meer informatie of bent u benieuwd wat Co-Actief voor u kan betekenen? Neem contact op!