Je stress de baas

“Ik voel me net een uitgedroogde krent!”, verzuchtte de docent die wij onlangs mochten coachen. Nee, ze had geen moeite met haar uiterlijk of met het klimmen der jaren. Ze voelde zich futloos en uitgeblust. Gedurende een werkdag voelde ze zich steeds meer leeglopen, waardoor ze ’s avonds nauwelijks meer energie overhad om van de bank af te komen. Pas na negenen had ze de puf om haar les voor te bereiden. Nog met haar hoofd bij haar schoolwerk, rolde ze dan in bed, een slapeloze nacht tegemoet…

Stresshart CCC

Wat ons doorgaans opvalt, is dat docenten vaak betrokken mensen zijn, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat zijn mooie eigenschappen die je veel kunnen brengen. Die eigenschappen kunnen je echter ook flink in de weg zitten, vooral in drukke tijden. Want wat is de eerste reactie van veel docenten in drukke tijden? Harder werken! We mogen immers onze leerlingen daar niet de dupe van laten worden.

Werken tot je erbij neervalt. Minder slapen, slechter eten, minder tijd voor jezelf. Of te wel, je loopt leeg en tankt niet bij. Het gevolg is vaak bekend: stress of nog erger burn-out.   Herkenbaar?

Wat we vaak denken, is dat als het maar weer rustiger wordt, dat het dan weer goed komt.  Of als we eenmaal vakantie hebben, dat we dan wel weer voldoende bijtanken voor een volgende spurt. Maar daar zijn wetenschappers het steeds meer over eens: rust werkt onvoldoende om stress of een burn-out te beteugelen.

Jij zult echt je leefstijl moeten aanpassen om de stress uit je leven te bannen. Als we terugkomen van vakantie of een ontspannen weekend, is de situatie namelijk hetzelfde. Denk eens eerlijk na: hoe groot is de kans dat het op jouw werk rustiger wordt? Als project A voorbij is, staat project B alweer te beginnen. En kun je met je leerlingen afspreken dat ze even geen problemen hebben? Nee!

Verandering kan lastig zijn. Verandering activeert namelijk een nieuw neuraal netwerk in je brein dat nog slechts pril en klein is. Het is dus veel makkelijker om in de oude vertrouwde stressvolle gewoontes te schieten. Deze netwerken in je brein zijn immers door jarenlang gebruik veel groter, breder en sneller. Vaak wordt het door neurowetenschappers vergeleken met een snelweg en een geitenpaadje. Zonder erover na te denken, neem je als vanzelf die snelweg.

Maar ook geitenpaadjes kunnen snelwegen worden. Als je nieuw gedrag bewust blijft vertonen, gaat de kracht van de herhaling werken. In het begin is het ontspanningsnetwerk dus nog klein en met mini-verbindingen. Maar hoe vaker je het nieuwe gedrag in praktijk brengt, hoe groter het netwerk wordt. Tot het via dit netwerk ook prettig reizen is!

Belangrijk is dat je voor je oude gedrag nieuw gezond gedrag in de plaats zet. Gedrag dat voor jou haalbaar is gegeven je persoon en je situatie. Vaak kun je dat in je stressmodus niet goed meer zelf bedenken. Zoek dan hulp. Deze kan je namelijk ook helpen om je nieuwe gedrag vol te houden. Zoals we gezien hebben is dat een belangrijke investering. Het helpt je om in de toekomst als vanzelf voor een stressvrije leefstijl te kiezen.

Denk jij dat je hulp nodig hebt? Zoek dan iemand die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Dat kan iemand in je nabije omgeving zijn. Soms kan het echter helpen om iemand te hebben die verder van je af staat en jouw situatie objectief kan beoordelen.

Wil je liever met een professional aan de slag? Iemand die gespecialiseerd is in werkdruk in het onderwijs? Vraag dan naar onze individuele begeleiding. Neem vrijblijvend contact op via marijke@co-actief.nl of via 06 – 268 14 764.

Of wil je weten hoe je je werk anders aan kunt pakken? Lees ons boek Voor de Leeuwen! Over leerlingen, hun heftige hersens en trefzeker lesgeven dat wij samen met wetenschapsjournalist Mark Mieras hebben geschreven. 

Het Centrum voor Co-actieve Communicatie ondersteunt al ruim 14 jaar docenten, mentoren en leidinggevenden in het VO om de omslag te maken naar een motiverend en plezierig leer- en werkklimaat.

Kop voor inschrijven

Gratis E-book

Het gratis e-book '24 Anti-stress toppers voor in de klas' ontvangen? Schrijf u in en ontvang het direct in uw mailbox .

Heeft u vragen, wilt u meer informatie of bent u benieuwd wat Co-Actief voor u kan betekenen? Neem contact op!